Ökoiskola KSZJ

Szervezet és működés

ENSZ Fenntartható Fejlődés Célok
Beszámoló 2018-19
Beszámoló 2019-2020
Beszámoló 2020-2021
Beszámoló 2021-2022

2022-2023 tanév eseményei

Cipősdoboz akció

2022. december

 

Sznopek Martin által vezetett diákönkormányzat szervezésében idén karácsonykor is megtartottuk immár hagyományosnak mondható Cipősdoboz gyűjtésünket.

A több mint 100 csomag Pándra és Szendrőládra került az ottani Nem Adom Fel Házakba.

Szívből köszönjük a sok szép ajándékot!

Losonczi Béláné

 

KSZJ
KSZJ
KSZJ
KSZJ
KSZJ

Mikulás műsor a Boldog Gertrúd Idősek Otthonában

2022.december 6.

 

December 6-án a 4. osztály a Boldog Gertrúd Idősek Otthonában egy karácsonyi műsort adott elő az időseknek, majd a gyerekek, a rajztanárok segítségével elkészített apró ajándékot nyújtottak át az otthonban élőknek.

Nemcsak az előadás sikerült kiválóan, hanem a generációk közötti találkozás is. Örülünk, hogy két év járványidőszak után személyesen is megörvendeztethettük az ott lakókat.

 

Kállayné Gilyén Zsuzsanna

 

KSZJ
KSZJ
KSZJ
KSZJ
KSZJ

„Ruhacsere”

2022. november 17.

 

„Több dolog miatt is inspirál ez az egész. Egyrészt szeretnék segíteni a szülőknek, hogy ne kelljen ezreket költeniük minden egyes szükséges ruhadarabra. Másrészt ruházkodni öröm, adni is és kapni is öröm, és ezt így egyszerre mind átélhetik a gyerekek. Harmadrészt szeretnék szemléletet is formálni a fenntarthatóság, takarékosság irányában.”

Lakatos Rita

 

Diák vélemények a rendezvényt követően:

„Máskor is legyen ilyen, mert sokat lehet vele spórolni.”

„Jó érzés volt másoknak segíteni.”

„Jó lehetőség volt, mert feltudtad újítani néhány ruhádat, vagy másnak örömet szereztél.”

„Hasznos, más is örülhetett a régi ruhámnak.”

„Sok pénzt meg lehet takarítani a ruhacserével.”

 

A felsős és gimnazista diákok számára meghirdetett program szervezését köszönjük Lakatos Ritának.

Losonczi Béláné


Versíró verseny a Pont Velem program keretében

2022. október 1 - 31.

 

Lénárné Szabó Anikó szervezésében versíró verseny meghirdetésére került sor, amely a közvetlen környezetünk megóvását tűzte ki célul.

Hat költemény érkezett tizenhárom alkotótól. 

Nyerteseink: Vida Luca 5. b és Mikó Zsuzsanna 7. a. 

 

 

„Ó, ha szemét volnék

mindig kukába esnék

s aki mellé dobná,

azt jól összekoszolnám!”

Vida Luca

 

„Kövesd a pont Velemet,

és szedd fel a szemetet,

hasznosíts újra, ha lehet

és nem hal meg a környezeted!”

Mikó Zsuzsanna

 

Gratulálunk nekik!

      Losonczi Béláné

 







 

A világ gyermekeinek rózsafüzér imádsága a békéért

2022. október 18.

              www.magyarkurir.hu 

 

„Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezés idei plakátján két nyitott kezet láthatunk, amint körbefogják és fönntartják a Földet, a világ minden kontinenséről összesereglett gyerekekkel együtt. Ezek a kezek az Atyát jelképezik, aki szeretettel teremtette a világot és minden ember üdvösségét akarja.” (www.magyarkurir.hu)

 

Holnapy Dénes Márton O. Praem. és Király Mónika szervezésében október 18-án az első órában bekapcsolódtunk a világ gyermekeinek rózsafüzér imádságába, amelynek során a Szűzanya közbenjárását kértük a BÉKÉÉRT ÉS A VILÁG EGYSÉGÉÉRT.


                     Losonczi Béláné


A „Világ Legnagyobb Tanórája”

2022.október 3 - 7.

 

A 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat megvalósítására október 3-7. között került sor iskolánkban. 

Két kolléga beszámolóját ajánlom tanulmányozásra.

Bodor - Reisner Zsuzsa magyar óra keretében ismertette meg a globális célokat az ötödikes diákokkal. Lakatos Rita beszámolója a katolikus hittan órák keretében történt eseményeket mutatja be.

Losonczi Béláné

 Lakatos Rita beszámolója „A világ legnagyobb tanórája” programhoz kapcsolódó katolikus hittanórák keretében lezajlott eseményekről

 

2.b osztály, 2022. október 3.                     Az óra címe: Szent Ferenc és a teremtett világ

 

Az óra első felében Assisi Szent Ferencről meséltem a gyerekeknek. Az óra második felében kimentünk az udvarra, és mindenki keresett a természetben valamit, amiért Istennek hálát ad. Utána bementünk, és lerajzolták, amit találtak.

 

5.b osztály, 2022. október 4.                  Az óra címe: A fenntartható háztartás

 

Előkészítés után megnéztünk a Napfivér, Holdnővér c. filmből egy részletet, majd egy kisfilmet az ökológiai lábnyomról és a pazarló háztartásokról. Beszélgettünk a fenntarthatóság és a takarékosság összefüggéséről.

 

6.b osztály, 2022. október 3-4.              Az órák címei: Fenntarthatóság a háztartásokban

                                                                    A fenntartható fogyasztás

Az első órán megtanultuk a Fivérem, Nap és nővérem, Hold… kezdetű éneket. Tanultunk a szerzetesrendekről, köztük a ferences rendről és alapítójáról. Megnéztünk egy kisfilmet az ökológiai lábnyomról és a pazarló háztartásokról, majd javaslatokat fogalmaztunk meg a pazarlás ellenében.

A második órán két témával foglalkoztunk. Megnéztünk egy riportot egy kezdeményezésről, amelynek keretében fölöslegessé vált ruhadarabjaikat cserélhették be az emberek nekik szükséges holmikra, pénzköltés nélkül. Második témánk az okos bevásárlás volt. Erről is megnéztünk egy kisfilmet, melyben sok jó tanács hangzott el. 

A gyerekek fogékonyak voltak arra, hogy a környezettudatos háztartás – mivel nem pazarol – takarékosabb is. Késznek mutatkoztak arra, hogy az új információk birtokában tanácsokkal segítsék saját családjukat. A tanultakból tanácsokat is megfogalmaztak. Ezekből idézek: 

„Írjunk bevásárlólistát. Csak azt vegyük meg, amit a listára írtunk. Nézzük meg, mi van otthon, és aszerint készítsünk bevásárlólistát. Álljunk ellen a csábításnak.” (Nyúl Domonkos)

„Télen gyors és hatékony szellőztetés! Ne kapcsolgassuk a villanyt, és ne hagyjuk égve! Ne hagyjuk nyitva a hűtőt! Csak a szükséges dolgokat vegyük meg! Ne hagyjuk bekapcsolva a számítógépet, ha már nem használjuk!” (Köhler-Eötvös Hedvig)

„Egy programot érdemes megtervezni, pl. nagycsaládi ebéd, hogy otthoni maradék fűszerekből, valami olcsó dologból (pl. krumpli, padlizsán) készítsünk ebédet, mert olcsón szerezhető be nagy mennyiségben.” (Kádár Dénes)

„Bevásárlólistát írni! Nem elcsábulni! Határozottnak lenni! Becsüld meg, mennyit akarsz költeni! A villanyt, ha nem muszáj, ne kapcsold fel! Ne folyasd a csapot otthon!” (Teffner Hanna Alexandra) 

 

2022. október 7-én a KSZJ Iskolaközpont ötödikeseivel vettünk részt a programban, melynek keretein belül világunk jelenlegi problémairól, és a fenntarthatósághoz vezető legfontosabb célokról beszélgettünk. A gyerekek csoportmunkában dolgoztak.

Először kiscsoportokban vitatták meg ezeket a kérdéseket, majd megosztották egymással mire jutottak, így izgalmas vita, eszmecsere bontakozott ki, mely által színesedett a világlátásuk, bővültek az ismereteik, és remélhetőleg tudatosabb fiatal felnőtt válik belőlük. 

Bodor-Reisner Zsuzsanna

 

KSZJ
KSZJ

AZ OLVASÁS VILÁGNAPJA

2022. szeptember 8.

 

Erővel olvasni. Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült, melyet olvasol. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni.” Márai Sándor

 

1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az olvasás nemzetközi napjává. Céljuk, hogy felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára az emberek figyelmét, hiszen ez a tanulás alapja. 1966 óta minden évben világszerte ünneplik.

Losonczi Béláné

 



Templomfutás

2022 szeptember 10.

 

Szeptember 10-én szombaton a Zsámbéki Református Egyházközség szervezésében került megrendezésre a templomfutás. A befizetett nevezési díjak összegét Borók Bulcsú támogatására ajánlották fel, aki tragikus hirtelenséggel veszítette el édesapját.

Iskolánkat 30 diák és 8 pedagógus képviselte. Családi nap szervezésében szinte valamennyi diák hozzátartozóival együtt érkezett a rendezvényre.

Sokan egyéni számban, de voltak, akik a családi futamban vettek részt. Az alsósok 500 m-t futottak, a felsősök 700 m-t és néhányan a 3,2 km vagy a 6 km-es távot teljesítették.

Büszkék vagyunk az elért szép eredményeikre!

                                                                                   Rékasiné Sigér Zsuzsa


2021-2022 tanév eseményei

„A Zsámbéki-medence öröm-bánat térképe diákszemmel”

2021. június

 

A Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület és a Zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskola felhívást tett közzé „A Zsámbéki-medence öröm-bánat térképe diákszemmel” címmel.

Csanaki Ádám (6. osztály), Rácz Ámon (7. osztály) és Presser Nimród (8.b osztály) nyújtottak be pályázatot.

                                                                                                          dr. Losonczi Béláné

Öröm-bánat (bemutató anyag)

Termelőktől az asztalunkig – rendhagyó környezetismeret óra

2022. június

 

A 3. osztállyal júniusban a piacon jártunk. Az őstermelőket egy előzetesen összeállított szempontsor alapján kikérdezték a gyerekek. Majd tudatos vásárlóként 1000 Ft értékben kellett a gyerekeknek vásárolni zöldséget, gyümölcsöt.

Az iskolába visszaérve beszélgettünk az egészséges életmódról, táplálkozásról. Megmostuk, lemértük a gyümölcsöket (gyakoroltuk a matematikai méréseket, átváltásokat). Közösen elkészítettük a vásárolt élelmiszerből a gyümölcssalátánkat, majd elfogyasztottuk.

Az óra végén beszélgettünk az élelmiszerpazarlásról. A gyümölcsökből megmaradt hulladékok egy részét komposztáltuk, illetve a gyerekek hazavitték a háziállatoknak. 

 

dr.  Kállayné Gilyén Zsuzsanna

kszj

Ki lehet Fű Benő?

2022. április

 

A 2.a osztály tagjai érdekes szorgalmi feladatot kaptak olvasás órán. Az olvasókönyvben lévő leírás alapján a Fű Benőt kellett gondozniuk.

                                                                                   dr. Losonczi Béláné

kszj

Ballagási dekoráció

2022. április 29.

 

Az érettségizőket búcsúztató dekoráció tükrözte iskolánk környezettudatos álláspontját.

A rendezvényt szervező 11. a osztály tanulói cserepes virágokat felhasználva díszítették a különböző tereket, melyeket a rendezvényt követően kiültettek az udvarra, melyek várhatóan egész nyáron pompáznak majd.

                                                                                               dr. Losonczi Béláné

kszj

A fenntarthatósági témahét programja

2022. április 25. és 29.

 

1-4. évfolyam

osztályfőnökök és napközis nevelők

Nézz szembe a szemeteddel! Hasznosítsd újra!

 

3. osztály

 

Frecska Csenge

Víztakarékosság 10 parancsolata

5. évfolyam

Lénárné Sz. Anikó

Orbánné Sz. Ágnes

 

Élelmiszerpazarlás elkerülése

7. osztály

 

Frecska Csenge

Plakát készítés „Bolygónk megóvása”

9. évfolyam

 

Frecska Csenge

Sponták Szabina

 

Lands art

Veszélyeztetett fajok

10. évfolyam

Györgyné P. Eszter

Czentnárné V. Anna

Király Mónika

 

Utazás fenntartható módon

Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem

Covid és fenntarthatóság a túrizmus szempontjából

11. évfolyam

Orbánné Sz. Ágnes

 

Covid és a fenntarthatóság a túrizmus szempontjából

 

 

                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                 dr. Losonczi Béláné

Fenntarthatósági témahét (bemutató anyag)

Kőzetek és ásványok kiállítás

2022. április 25 – 27.

 

A háromnapos rendezvény keretében ásványokról és ősmaradványokról hallottunk előadásokat Selmeczi Pétertől.

A 2.a osztály tanulóinak véleménye a háromnapos rendezvényről:

„Az tetszett nekem, hogy megnéztük az osztállyal a bolondok aranyát.”

„Nekem az obszidián tetszett a legjobban.”

„Nagyon tetszett a mágneses kő!”

„Nekem a legjobban az ékszerek tetszettek.”

„Remélem, hogy lesz még zsákbamacska!”

„Még az is nagyon tetszett, amikor a dinoszaurusz fogat körbe adtuk.”

                                                                                         dr. Losonczi Béláné

kszj

kszj

PÉNZÜGYI ÉS VÁLLALKOZÓI TÉMAHÉT PROGRAMJA

2022. március 7-11.

 

Téma: Megtakarítások, pénzügyi tervezés

3-4. osztály: Akadályverseny

5-6. osztály: Takarékoskodni jó! Játsszunk bankot!

7-8. osztály: Zsebedben a jövőd! Nyári tábor szervezése, költségvetése

9-11. osztály: Egy testvérsuli-találkozó pénzügyeinek megtervezése

                                                                                               dr. Losonczi Béláné

Pénzhét (bemutató anyag)

 

 

A fogyatékkal élők világnapja

                      2021. december 3.

 

 

 

A fogyatékkal élőkről tanultak a harmadikosok környezetismeret órán.   

Az egyik tanuló, akinek a testvére értelmi és testi fogyatékos, bemutatta az osztálytársaknak a család által kialakított és használt jelnyelvet, melynek segítségével a sérült gyermekkel kommunikálnak.

Az általuk használt “szótárat” a tanulók megtekinthették. A képes beszámoló közelebb hozta őket ehhez a világhoz.

                                                                          Dr. Kállayné Gilyén Zsuzsanna

kszj

A világ legnagyobb tanórája

2021. október 4-8.

 

Vadászy Eszterrel a harmadikosok plakátot készítettek, melynek témája a vizek védelme volt.

 

A hetedikesek biológia órán Brücknerné B. Csillával beszélgettek a természetvédelem szerepéről. Orbánné Sz. Ágnessel érvelő fogalmazást írtak a környezetvédelem szerepéről.

 

Király Mónika a 9. évfolyam matematika óráján a klímaváltozás hatásait elemezték.

                                                                                              dr. Losonczi Béláné

A világ legnagyobb tanórája (bemutató anyag)

horizontal rule Honlap Szervezők Az idei túra Az eddigi túrák Képtár 2005  Képtár 2006 Képtár 2007 Képtár 2008 Képtár 2009 Képtár 2010 Miért  szervezzük? Térkép Visszajelzés Ide kattintva erről a nagyszerű lábbeliről  tudhatsz meg egy-két dolgot Bakancs ...

 

 

 

 

Imaséta a Selyemréti tanösvényen

2021. augusztus 26.

 

 

Tantestületünk imasétán vett részt az Ócsa melletti Nagy-erdőben található Selyem-réti tanösvényen.  A láperdei utunk során együtt elmélkedtünk a teremtett világ szépségeiről.

                                                                                                                 dr. Losonczi Béláné

kszj

2020-2021 tanév eseményei

Építőtábor Majkon

2021

Ha július akkor építőtábor van Majkon, ahol az egykori premontrei prépostság területén Márton atya irányításával dolgoznak a táborozók.

A terület gondozásán túl minden évben valami új, a táborozók által készített elemmel gazdagodik a terület. Első alkalommal egy keresztet állítottak fel az oltár valószínűsíthető helyére, majd egy kapu készült a prépostság feltételezett bejáratához. Az egykori prépostság a Kamalduli Remeteség mellett az erdő közepén található, így az új irányjelző táblák segítik a kirándulókat. A kapu mellett tájékoztató tábla várja az érdeklődőket, melyen a prépostság története és alaprajza található. Ebben az évben oltárral egészült ki a szentély.

                                                                                                         Végvári Ilona Katalin

kszj

Napközis tábor

2021. június

 

Táborunkban, melyet Takáts Rita közreműködésével vezettem, 32 tanuló (1-5. osztály) vett részt.

Hétfőn külön busszal a Tropicariumba látogattunk, ahol vízi élőlényekkel ismerkedtünk, valamint a KockParkban is jártunk.

Kedden délelőtt reneszánsz francia táncot tanultunk Kalmárné B. Gitta irányításával, ezt követően a hangszálainkat mozgatta meg Hacknauer Bettina iskolánk tornatermében. Délután íjászat következett Sallai Sándor vezetésével.

Szerdán tömegközlekedéssel a MiniPoliszt látogattuk meg, ahol a gyermekek különböző foglalkozásokkal ismerkedtek meg.

Csütörtökön kézműveskedés, sportolás és filmvetítés szerepelt a programok között.

Pénteken a Romtemplommal ismerkedtünk és kipróbáltuk a kőfaragást.

Munkánkat segítették a közösségi szolgálatukat végző gimnazisták (Kerekes Simon, Szabolcsi Rebeka Eszter, Veres Vivien).

Végvári Ilona Katalin

kszj

Patakvizsgálat rendhagyó biológia óra keretében

2021. június

 

A Keresztelő Szent János Iskolaközpont tanulóival júniusban megvizsgáltuk a Zsámbéki-patak lakóit. Az esőzések előtt a patakban alig volt víz, csak reménykedhetünk, hogy az élőlények átvészelik a száraz időszakot. A pataknak szerencsére jó a vízminősége, ezt igazolja a hálókba került nagyszámú gerinctelen víziállat, szitakötő és tegzes lárvák.

Halak közül bodorkát sikerült fognunk, amely narancssárga szemgyűrűjéről könnyen felismerhető, bár az idegenhonos és mindenhol terjeszkedő ezüstkárász példányait is megfigyeltük.

                                                                                   dr. Bőhm András

                                                      Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület Elnöke

kszj kszj

Mi történt a Fenntarthatósági témahéten?

Ökoiskola KSZJ

Víz Világnapja

Ökoiskola KSZJ

Pénzügyi Témahét

Ökoiskola KSZJ

Vadvilág Világnapja

Ökoiskola KSZJ

Energiahatékony Iskola Program (2020/21 tanév)

Ökoiskola KSZJ

Porkoncentráció mérés a KSZJ-ben (2020. december)

Ökoiskola KSZJ

Kézműves karácsonyfát készítettek a diákok (2020. december)

Ökoiskola KSZJ

Digitális karácsonyi műsorral kedveskedtünk az idősek otthona lakóinak (2020. december)

Ökoiskola KSZJ

Komposztáló ládát készítettek a diákok (2020. november)

Ökoiskola KSZJ

Figyelemfelhívás a környezettudatok húsfogyasztásra (2020. október)

Ökoiskola KSZJ

Tévézés mentes hét molinó (2020. október)

Ökoiskola KSZJ

Diákjaink díjazott munkái a Víz Világnapi pályázaton (2020. október)

Ökoiskola KSZJ

Az 1.a. osztály az Állatok Világnapjára készített plakátja (2020. október)

Ökoiskola KSZJ

2019-2020 tanév eseményei

A beporzók napja (A 6.a. osztály alkotása)

Ökoiskola KSZJ

Ökológiai lábnyomunk (2020. február)

Ökoiskola KSZJ

Fókamentés (A 9.b. osztályosok munkái)

Ökoiskola KSZJ

Veszélyben a természetes élőhelyek! (A 7. osztályosok munkái)

Ökoiskola KSZJ

Nick Vujicic előadása a Budapest Sportarénában

Ökoiskola KSZJ

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én

Ez a nap tisztelgés Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A 2.b osztály tanulóinak varázslatos volt ez a nap. Volt, aki behozta az iskolába a házi kedvencét, mások öltözetükben jelezték, hogy ez a nap miért különleges számukra. A többi osztály számára az állatokkal kapcsolatos közmondások megfejtése volt a feladat, melyet Faragó Kinga állított össze. Köszönet érte. Losoncziné Ildikó

Ökoiskola KSZJ Ökoiskola KSZJ

A negyedik és a tizenegyedik osztály tanulói szeptemberben egy interaktív kiállítás keretében ismerkedtek a PAKS II. beruházással. Az utazó kiállítást egy kamionban rendezték be. - "Legjobb volt látni 3D-ben az atomerőmű terveit." - "Nekem a kvíz kérdések tetszettek." - "Kedvencem az elektromosságot gyűjtő bicikli volt.” – Negyedik osztály tanulói

Ökoiskola KSZJ Ökoiskola KSZJ Ökoiskola KSZJ Ökoiskola KSZJ

A Zsámbéki Református Egyházközösség által szervezett XI. TEMPLOMFUTÁSON Hanna (nyitott gerinccel született 5 éves kislány) megsegítéséért futottak a résztvevők.

Iskolánkból néhányan csatlakoztak a rendezvényhez. Köszönjük támogatásukat. Losoncziné Ildikó

Ökoiskola KSZJ Ökoiskola KSZJ

2018. október 13-án az Agrárminisztériumban került sor az ÖKOISKOLA címek átadására.

48 köznevelési intézmény idén először, 54 pedig már második alkalommal vette át az Ökoiskola címet, 56 intézmény Örökös Ökoiskola lett. Prof. Dr. Bódis József az EMMI részéről úgy fogalmazott, hogy az Ökoiskolák szerepe kulcsfontosságú: "Közös célunk az, hogy ne úgy adjuk át gyermekeinknek a Földet, ahogy kaptuk, hanem egy szebb, zöldebb és élhetőbb világként. Az államtitkár hangsúlyozta, csapatmunkára van szükség, amely magában foglalja az egész nevelőtestület, valamint az intézményben dolgozó valamennyi munkatárs közös tevékenységét..." Többéves munkánk eredményeként iskolánk is tagja lett, annak a mintegy 1000 oktatási intézménynek, ahol a fenntarthatóságra való nevelés érdekében elkötelezett és felelősségteljes munkát végeznek az intézmény dolgozói a szülők és a diákok segítségével. Köszönöm mindenki közreműködését, amelynek segítségével sikerült a kitűzött célt elérnünk. Losonczi Ildikó

Ökoiskola KSZJ

Kapcsolatok