KSZJ HÍREK

Daloló Gála

„Dalolva szép az élet.” – mondta Kodály Zoltán és élhettük át iskolánk Daloló Gála hangversenyén. Felcsendültek az osztályok kedvenc dalai, magyar népdalcsokrok, más népek dalai a mindennapi élet-munka-szerelem témaköreiből. Közel 300 diák közös éneklésében gyönyörködhettünk. A felső tagozat előadásában Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából valamint Gerswin: Porgy és Bess operájából is elhangzott egy-egy részlet. Az éneklés komplex tevékenységét (hangmagasságra, ritmusra, egymásra figyelés) már az első osztályos diákok is örömmel művelték. 
Légzéssel kezdődik és légzéssel végződik az élet a Földön és a hang ennek a lélegzetnek a kifejeződése. Cervantes spanyol költő szerint „aki énekel, elijeszti bajait”, hiszen a hang növeli az életerőt, legyőzi a félelmet, érzelmi biztonságot ad. Az éneklésnek ez az élménye mindenki számára elérhető – vallja a Mindenki című magyar Oscar díjas film és a Kórusták című francia filmdráma, melyből a legnagyobb diákok szólaltattak meg részletet. 
A tanári énekkar Brahms művét zengte, a dalokat iskolánk művésztanárai kísérték hegedűvel, gordonkával, zongorával és citerával, diákjaink pedig metallofon és citera tudásukkal varázsoltak újabb hangszíneket a zengő énekhangokhoz.
„ott rossz kedély nem férhet, hol néhány jó társ énekel” - vallotta Luther Márton – hiszen egy ütemet hallani, egy ritmusban énekelni, együtt lélegezni közösséget teremt, a hang növeli. Az alsós énekes iskolás diákok körjátékkal köszöntötték a Pünkösdi ünnepet, míg a felsős énekes iskolás növendékek Telemann német barokk zeneszerző művét zengték: „Áldom én az Urat minden időben és dicsérete mindig ajkamon.”
„az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít, koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, figyelemre-fegyelemre szoktat… szebbé és gazdagabbá teszi egész életünket” (Kodály Zoltán) 
A Daloló Gála méltó alkalom volt arra, hogy ének-zene tanáraink és kollégáink együttműködő közreműködésével az éneklés hagyományának tüzét tovább adjuk és megerősítsük.

KSZJ hírek

2022 . 09 . 23

A bicskei és zsámbéki diákok közös kiállításával gazdagodott a KSZJ Ars Sacra programsorozata

Pénteken nyílt meg a KSZJ földszinti és emeleti kiállítótereiben a bicskei Szent László Ált. Iskola és a KSZJ diákjainak kiállítása az Ars Sacra Fesztivál programsorozatának részeként. A megnyitó felvételét Youtube-csatornánkon tekinthetik meg.

KSZJ hírek

2022 . 09 . 22

A Zsámbéki Pantheon első stációja: Király Lőrinc kőszobrász

Az Ars Sacra Fesztivál keretében adtuk át a "Zsámbéki Pantheon első stációját". Király Lőrinc kőszobrász alkotása díszíti ezentúl iskolánk déli szárnyának folyosóját. A megnyitóról készült videót Youtube-csatornánkon tekinthetik meg.

KSZJ hírek

2022 . 09 . 19

Petra nővér kiállítása az Ars Sacra Fesztivál nyitó eseménye

A KSZJ aulájában tekinthetik meg Petra Nővér szakrális festményeit az Ars Sacra Fesztivál programsorozatának nyitó kiállításaként. Tornay Krisztina M. Petra SSND nővér spirituális témájú festményeit a felfelé tekintő ember Istenkeresése ihlette. A kiállításmegnyitóról készült videót Youtube-csatornánkon tekinthetik meg.

KSZJ hírek

2022 . 09 . 16

Kulturális Örökség Napja a KSZJ-ben

A Kulturális Örökség Napjai minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén zajlanak. Az idei év mottója: 150 éves a magyar műemlékvédelem. Ennek keretében szombaton (09.17.) és vasárnap (09.18.) 10 és 16 óra között egész óránkénti kezdéssel diákjaink közösségi szolgálatával segítve bemutatjuk a látogatók számára Iskolánk épületét. Szeretettel hívunk mindenkit!

KSZJ hírek

2022 . 09 . 14

Templomfutás

Szeptember 10-én szombaton a Zsámbéki Református Egyházközség szervezésében került megrendezésre a templomfutás. A befizetett nevezési díjak összegét Borók Bulcsú támogatására ajánlották fel, aki tragikus hirtelenséggel veszítette el édesapját. Iskolánkat 30 diák és 8 pedagógus képviselte.

KSZJ hírek

2022 . 09 . 12

Kalmár Pál "Zsámbéki szemmel" c. kiállításának záróeseménye

Lezárult Kalmár Pál festőművész "Zsámbéki szemmel" c. kiállítása a KSZJ-ben. Az ünnepélyes záróeseményen (megtekinthető Youtube-csatornánkon) szomorú búcsút intettünk a csodálatos képeknek.

KSZJ hírek

2022 . 09 . 07

Évnyitó a KSZJ-ben

A Keresztelő Szent János iskolaközpontban is megkezdődött a tanítás szeptember 1-jén. A reggeli eső miatt csak 11 órakor tudtuk elkezdeni a szentmisét, de a végére még a nap is kisütött.

KSZJ hírek

2022 . 08 . 08

Nyári ügyeleti rend, augusztusi eseményeink, tanévkezdési információk

Tisztelt Szülők, Kedves Diákok! Július 1-jétől augusztus 22-éig intézményünk szerdánként 09:00–13:00 óra között tart ügyeletet. Augusztus 23–24. 9:00–15:00 óra között AMI beiratkozás (Beiratkozási lap a "Dokumentumok" legördülő menüben). Augusztus 25-én javítóvizsgák. Szeptember 1. első tanítási nap: a tanulók 7:45-től a termeikben gyülekezzenek, megjelenés ünneplőben!

KSZJ hírek

2022 . 08 . 02

Árváltozás az iskolai étkeztetésben

A jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel sajnos kénytelenek vagyunk árakat emelni. A részleteket kattintás után tekintheti meg. Az étkeztetési kedvezmény igénybevételéhez szükséges nyilatkozatot a "Dokumentumok" legördülő menüben találja.

KSZJ hírek

2022 . 07 . 07

Tánctábor a KSZJ-ben

2022.06.27-07.01. időszakban zajlott iskolánkban a II. Tánctábor melyen 65 gyermek vett részt, akik a nagy hőségben, hősiesen állták a próbákat.